[Gempak] Illusi Optik 3D Menggunakan GIF Keluar Dari Skrin Anda

Anda tahu apa itu GIF? GIF adalah format untuk gambar yang disekalikan dan menjadikan gambar-gambar statik itu bergerak. Format ini digunapakai untuk menghasilkan gambar yang bergerak dan menarik. Tapi pecayakah anda jika saya katakan GIF mampu membentuk illusi optik 3D pada skrin biasa tanpa memerlukan pakai cermin mata 3D seperti di wayang? Tak percaya? Ini buktinya.
gif 3d ice age
Ingat lagi tupai zaman batu yang bernama Scrat dalam Ice Age? GIF ini dihasilkan dari salah satu shot dalam movie tersebut. Lagi banyak 3D GIF dalam perkongsian di bawah.


Teknik yang digunakan dalam menghasilkan GIF ini adalah kedalaman pada gambar yang menjadikan ianya seolah-oleh keluar daripada skrin. Penggunaan garisan putih pada gambar memberikan bayangan di mana skrin yang sebenarnya berada. Dengan mengkaburkan bahagian belakang dan menekankan ketajaman di bahagian depan berjaya mewujudkan kedalaman di dalam gambar dan menjadikan ianya sebuah illusi optik 3D.
Jika anda perhatikan, GIF ini akan lebih menjadi apabila ianya mula bersentuh dengan garisan putih, yang memberikan bayangan seolah-olah ianya terkeluar dari skrin asal.

Lagi GIF 3D disertakan di bawah.
gif 3d laser
gif 3d anak panah
Apa pendapat anda? Bukankah ianya suatu yang menarik? Mungkin permainan elektronik seperti Flappy Bird boleh dibuat dalam teknik sama? Tapi yang pasti menyakitkan mata juga kalau dilihat terlampau lama.

Laporan asal: Sploid

0 Response to "[Gempak] Illusi Optik 3D Menggunakan GIF Keluar Dari Skrin Anda"

Post a Comment